Alternativ 1. mai på Østlandet: Suksess i vakkert vårvær!

Samling på Kløfta før kick-off. Vidar Sæle og Arild Hagen er regionkontakter for Osloregionen og skal ha honnør for denne turen!

24 Jaguarer og omtrent dobbelt så mange deltakere møtte opp til kjøretur på Kløfta nord for Oslo 1. mai. For en gangs skyld er vi sikre på antallet, ettersom Tone Venner av smittevernsmessige grunner førte «manntall» over de frammøtte. Stemningen var god og egentlig litt opprømt ettersom flere og flere Jaguarer kom murrende inn på parkeringsplassen bak Shellstasjonen ved avkjøring 48 på E6 nordgående. Eldste bil var Bjørn Teigens Mark VII fra 1953, mens Øyvind Ursin Kavåg hadde oppdatert seg til I-PACE. Mange XJ’er og andre modeller gjorde prosesjonen til et mangfoldig blikkfang da vi satte snutene mot Kongsvinger festning langs trivelige bygdeveier (og litt motorvei) i det fine vårværet. Tidligere NJK-formann Jon Sigmund Holtet dannet baktropp for å samle opp eventuelle «frafalne», med sin nylig anskaffede X-Type.

Molo B er fast møtested i Drøbak når det er vær til å møtes ute. (Foto fra Hans Knubel).
Det ble rene «fuglefjellet» på Festningsplassen under NJK-pinicen.

Og mens vi kjørte i fin prosesjon i den rolige trafikken i retning Kongsvinger, samlet Drøbakgjengen seg på Molo B i småbåthavna som vanlig på en lørdag. Vi anar at også de følte et visst vemod over at vi ikke kunne holde Vårmønstring som vanlig på 1. mai, men litt samvær og lufting av Jaguarene skader ikke.

Kongsvinger Festning ble anlagt i årene 1673–1784. Her har det blitt slept mye stein opp bakkene til murene og bygningene i over 100 år. Det må ha vært et slit! Festningen hadde blant annet som oppgave å holde unna svenskene da det ble funnet sølv i Norge ved Kongsberg, og det oppstod samtidig en livlig økonomisk virksomhet rundt byggingen av festningen. I dag kan vi beundre den fine trehusbebyggelsen i bakkene på sørvestsida under murene. Deltakerne på NJK-turen kunne beundre anlegget, som er blitt tatt godt vare på av Forsvarsbygg. Det drives også et Historisk Hotell her, som nå akkurat skulle til å åpne etter pandemien. Et fristende mål for et opphold, med akseptable priser og med koselig restaurant og historiske rom på en festning som aldri har vært i strid. Denne gangen samlet vi oss på Festningsplassen og hadde Picnic med nistemat. Det viste seg at svært få av oss noen gang hadde vært på dette spesielle stedet, med sin fine utsikt over Glomma og byen Kongsvinger.

Godt humør under picnicen. Willy Lund (t.h.) ledet an videre fra festningen til Odals Værk.

Etterpå foreslo Willy Lund å ta en tur til Odals Værk, og mange ble med. Her har det vært smeltet jern, brygget øl og brent brennevin gjennom 300 år – bryggeriet ble nedlagt i 1933. Et moderne sagbruk ble bygget på 1950-tallet, og var i drift fram til 1984. Her var det mange fine, fredede bygninger rundt et stort tun – akkompagnert av en  brekende saueflokk og en rislende elv. Ettersom det var innkjøring forbudt, og besøket ikke var forhåndsavtalt, lot vi Jaguarene stå i lang rekke nede på veien mens vi tok beina fatt. Også Odals Værk er et interessant kultur- og industriminne, litt bortgjemt og bortglemt. Her burde vi få til en mer organisert gjenvisitt, kanskje i kombinasjon med overnatting på Kongsvinger Festning?

Takk til Vidar Sæle og Arild Hagen som tok initiativ til en tur vi virkelig trengte! Ellers lar vi noen bilder fra turen fortelle resten … • Tekst og foto: Åsmund Lindal.

Bjørn Teigen har fått sin 1953 Mark VII på veien, og det flagges!
Arild Hagen fortalte litt om festningen og hadde grunn til å smile over det gode oppmøtet.
En Tesla med «måkevinger» våget seg inn blant Jaguarene på parkeringsplassen.
Gammelformann Jon Sigmund Holtet har overtatt Freddy Roaas’ X-Type, her foran Odals Værk.
Nydelig XJ Serie 1 i teten for prosesjonen til Odals Værk. Willy Lund har «importert» den fra Sogn.
Klassisk: Mark VII foran de fine historiske bygningene på Odals Værk. Ikke rart saueflokken gikk bananas og breket som besatt da vi kom.
Regionkontakt Vidar Sæle på Kongsvingers festningsvoller. Vi kan bare minne om det festlige ordtaket: «Støtt forsvaret, bli kanon!»

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *